Verdens værste tour
Bog og tv-udsendelse
Bogen og tv-udsendelsen om
"Verdens værste tour"
Forbavsende mange kan endnu huske udsendelsen "Verdens værste tour" på DR2, specielt i betragtning af, at det er 13 år siden den blev vist, men det var også en eksceptionel rejse.

Holdet var ikke trænede tv-fotografer. Ja, vi var end ikke særligt gode til at tage almindelige billeder, men støvet, de barsk udseende indbyggere i Kolyma, vores mange uheld og en tilspidset konflikt, fik historien til at hænge sammen. Selvom det ikke er rart at tænke på for deltagerne, så blev det holdets interne konflikt, der reddede udsendelsen. Havde rejsen forløbet efter planen, havde udsendelsen, med de evner vi kunne præstere, været en ligegyldig og forlængst glemt udsendelse.

Forfatteren til disse sider deltog i optagelserne og holdt også selv kameraet, men kun i meget begrænset omfang. Filmen var først og fremmest optaget af Morten og Søren og mest af alt Søren. Jeg tog til gengæld langt de fleste still-billeder.

En bog om en film?

Enkelte boganmeldere fandt, at min bog var et partsindlæg rettet mod indholdet i filmen, fremstillet af mine to "modstandere". Til det må jeg sige, at en bog om en konflikt, er en ligegyldig bog, hvis alle klapper af begejstring og lad mig citere Søren, som var den ene af mine 'modparter' på rejsen: "Jeg har læst din bog og synes det var en virkelig god beskrivelse. Jeg oplever den også som retfærdig og sand."

Anmelderne i Information og Politiken tog vældigt godt imod min bog. De hæftede sig ved, at her var en bog, der ikke bare handlede om at nå toppen af bjerget eller en plads i rekordbøgerne. Nej, den handlede om holdets konflikt og om, hvordan det er at befinde sig midt i et helvede, mens alle ens drømme smuldrer, men også om at komme videre og få det bedste ud af en traumatisk oplevelse og vende den til noget positivt. I virkeligheden,lever bogen af samme konflikt, som tv-udsendelsen levede af, med den ikke helt uvæsentlige forskel, at da jeg skrev bogen, havde jeg fået flere vellykkede ekspeditioner med i "bagagen" af erfaringer, før jeg skrev om nederlaget.

Anmeldelser fra rejseredaktioner

Anmeldereksemplarerne af "Verdens værste tour" blev sendt ud til litteraturanmelderne og ikke avisernes rejseredaktioner. Alligevel var der en del rejseredaktioner, der anmeldte bogen med et dårligt resultat af den gode grund, at bogen netop ikke var en rejsebog, men der i mod en bog om en konflikt.

Næste: Fakta om "Verdens værste tour"

TV-udsendelsen "Verdens værste tour" blev sendt på DR2 to gange og en gang på DR1 over en weekend i februar 1997. Premiereaftenen var utrolig heldig for udsendelsen, for hverken DR1 eller TV2 havde noget som helst, der normalt kan matche niveauet for film og underholdning på en fredag. Derfor var der mange, der så udsendelsen på DR2, der dengang var et ret så "hemmelige" tv-kanal. Så vidt jeg er orienteret, har DR  ikke længere udsendelsen liggende i deres arkiv.

Bogen med samme titel udkom på Borgens Forlag i 2004, og den er udsolgt fra forlaget. Der vil senere komme en opdateret udgave i "Print on demand" til salg her på siden, men indtil da, må man "nøjes" med at låne den på bibiotekerne.