Jens Alstrups foredrag om Sibirien
Foredrag - Rusland på tværs
Sibiriens fantastiske historie
Rusland er ekstremers land og Sibirien er ekstremernes region for Rusland. Her er alting større og vildere og det gælder også for regionens historie. Sibirien historie kan naturligvis ikke adskilles fra Ruslands historie, men det kaos og de forviklinger, der gælder for Sibirien, vil nok overraske mange.

En levende fortælling

Foredraget foregiver ikke at fortælle hele Sibiriens kronologiske historie fra russernes angreb i 1581 op til Khardokovskijs ophold i arbejdslejr fra 2004 til dags dato. Der er tale om nedslag i nogle af de mest spændende afsnit, hvor historien er tankevækkende, finurlig og fantastisk. Der er jo Rusland det handler om, og derfor kan det udelukkes, at der fra tid til anden kommer historier, der måske ikke har fulde dækning i kendsgerninger, men foredragsholderen kender sine kilder og giver også en kritisk analyse for de mere vidtløfte kapitler.

Jermak Erobren

Det var en sørøver, der indtog Sibirien for Ivan Den Grusomme i 1581-1584. Sørøveren hed Jermak og der står ganske meget om ham her på siderne. Han var kosakleder og opportunist og som så mange andre i Sibirien, mødte han en meget hård skæbne, men han vandt og er siden blevet en legende i Rusland. Således begynder foredraget.

Det russiske statsråd samles under Zar Nikolaj II i 1900. Frem til 1917, var det de skiftende zarer, der autokratisk styrede Sibirien med hård hånd, dvs. sådan da, for der var langt fra Sankt Petersborg. En sibirisk talemåde siger, at i Sibirien er der langt til zaren og højt til himlen. Her blander ingen sig i ens daglige laden og gøren. Maleri af Repin. Se mere om maleriet her: Link.

Vitus Bering

Flere gange har jeg krydset Vitus Berings spor på mine rejser i Sibirien og en fortælling om Sibirien, holt i Danmark, må naturligvis nævne Vitus Bering, der er vores eneste klassiske opdagelsesrejsende. Han opdager jo Alaska. Jeg er ikke ekspert på Bering, men jeg ved en masse om forholdene i Sibirien og jeg tager udgangspunkt i Berings historie, for at kunne fortælle om leveforholdene i Sibirien den gang, det tog helt 3 år at rejse fra den ene ende til den anden over dette kæmpe land.

Jeg fortæller også om andre opdagelsesrejsende før og efter Bering, men særlig om George Kennan, der rejste i Sibirien to gange. Første gang i 1865-1868 og igen i 1885-1886, da netop Kennan giver fantastiske beretninger om dagliglivet i Sibirien, lige før jernbanen tages i brug.

Industrialisering, Den Japansk-Russiske Krig og Borgerkrigen

Når man taler om Sibirien i dag, tænker de fleste straks på Den Transsibiriske Jernbane. Jernbanen blev ikke komplet før i 1914 og man arbejder fortsat med at optimere og ændre dens linjeføring. Med jernbanen kom Sibirien ind i den moderne tidsalder og områdets enorme naturrigdomme blev tilgængelige.

Kort efter jernbanen blev komplet, oplevede Sibirien flere voldsomme krige i første halvdel af Det Tyvende Århundrede. Først Den Japansk-Russiske Krig i 1905, så Den Russiske Borgerkrig fra 1918 til 1923 og siden to krige mellem Japan og Rusland i h.h.v. 1938 og 1945. Senest var der en "grænsetræfning" mellem Sovjetunionen og Kina i 1968.

Målgrupper for foredraget

• Skoler og gymnasier, der har Rusland som emne.
• Pensionistforeninger m.m., der vil høre en spændende fortælling.
• Biblioteker, der vil have en levende fortælling, der kan inspirere til læsning af litteratur om emnet.

Om selve foredraget

Foredraget kan tilpasses, så der lægges større vægt på bestemte emner eller perioder. Med tiden vil jeg videreudvikle foredraget, så der kommer særlige foredrag kun om Jermak, Vitus Bering, zartidens eksilsystem og Den Russiske Borgerkrig.

Foredragets varighed er sat til to timer inkl. en pause midtvejs og tid til at stille spørgsmål i slutningen af foredraget.

Kontaktinformation her

Til venstre: Den drabelige afslutning på Jermaks liv, efter han har indtaget Sibirien, men er faldet i baghold hos Sibijakkerne.

Midten: Vitus Berings skib St. Peter. Billedet er venligst stillet til rådighed af Horsens bymuseum.

Til højre: Presiden Boris Jeltsin, der bragt tumultiske forhold til Sibirien, men også en relativ frihed, som der desværre ikke er meget tilbage af. Foto venligst stillet til rådhed af Novaja Gazeta.